TÖRTÉNET

Az 1980-as évben ismerkedtünk meg egy érdekes és misztikus japán pusztakezes harcművészettel, mely Kyokushin Karate néven lett ismert hazánkban.
A Kyokushin Karate szelleme minket is megérintett. A következő évben (1982) megalakult a siófoki Kyokushin Karate Diáksportkör (DSK). 2xSenseikicsi.JPGA DSK eleinte, mint szabadidősport működött, a 1992-ben nevet változtatva a Budoka Kyokushin Karate Klub nevet vette fel. (A budoka japán szó és a harcművészetet tanuló személyt jelent.)
A klub, ma már több, mint 38 éve az 5000 főt számláló Magyar Shinkyokushin Karate Szervezet – Kálóczi Branch tagja, amely a szolnoki Shihan Kálóczi József 5.danos alapító mester, Branch Chief szakmai felügyelete alatt működik.
Kép: Kálóczi József és Tamás László edzők

Az oktatást 1981-ben az 523. sz. Baross Gábor Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben kezdtük, az edzések azóta is rendszeresen ott folynak.

A megalakulásunkban nagyon sok segítséget kaptunk az iskola mindenkori vezetőjétől, Pintér Lajos, Prohászka István és Kudomrák Ferenc igazgató uraktól. A szervezői munkák oroszlánrészét Kucska Ottóné Alizka vállalta fel, szakmai segítséget Pusztai Gyula testnevelő tanár és Tátrai Béla szakoktató részéről élvezhettünk. Pénzügyeinket a mai napig is Bakai Lászlóné Erzsike segíti és rendezi.

Az évek során bebizonyosodott, hogy tevékenységünk megállja a helyét. Működésünk eredményeként sok fiatal ismerkedett meg városunkban a Kyokushin Karatéval.

A Budoka Kyokushin Karate Klub létszáma 100-120 fő , ami magában foglalja a testnevelés-tagozatos osztályt és a környező városban, falvakban létrehozott klubokat, melyek a következők:

  • Siófok (1982)
  • Kőröshegy (1992)
  • Balatonszabadi (1994)
  • Siófok-2 (1996)
  • Enying (1996)
  • Balatonvilágos

Ma már Sosai Oyama Kyokushin Karatéja igen elterjedt a világban, több millió ember űzi, egy jól bevált testi és szellemi nevelést biztosít a fiatalságnak. Egységes elvet vallunk, mely szabad fordításban a következő:
“EGYSÉGBEN AZ ERÕ”

Városunkban a Kyokushin Karate oktatásán túl mindig arra törekedtünk, hogy bevonjuk a család minden tagját az általunk szervezett SPORT-AKCIÓKBA.

Ezek a következő formában történtek:

# Békedemonstrációk: Ezek országos jellegű Balaton Békefutások voltak (87-89-91). A táv 200 km. A 10 km-es résztávokat staféta váltással 2 résztávval teljesítették a csapatok. A futáson 100-120 fő, sportoló – szülő – gyermek (5-3-1-km ) vett részt. A futásokat közvetlenül Shihan Furkó Kálmán 7.danos mester a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke irányította. A futást követően másnap karatemesterek bemutatóját láthatták a siófokiak a városi sportcsarnokban.
# Sporttáborok: 1991-től minden nyáron a gyerekek részére heti ciklusban programokat szervezünk. A foglalkozások 10-16-óráig tartanak. Az idén a Balatonszéplaki Hullám Hotel ad helyet a mindennapos foglalkozásoknak. A foglalkozásokon a diákok a VIZIJÁRTASSÁGI SZABÁLYOKKAL ismerkedtek meg. Elsődlegesen a Balaton veszélyeivel (időjárás – tájékozódás vízen), másodsorban a vitorlázás alapjaival, valamint a szörfözés és kajakozás “tudományával” foglalkoznak. A foglalkozások eddig ingyenesek voltak, mivel a siófoki önkormányzat támogatta. Köszönjük a magunk és a gyerekek nevében is a támogatást.

A fenti sportprogramjaink támogatására hoztuk létre a
SIÓFOKI DIÁKSPORT ALAPÍTVÁNY
szervezetét 1991-ben. Célunk a város és környékbeli gyerekek egészséges életmódjának elősegítése. Az Alapítvány nyitott, ahova kül- és belföldi, jogi- és természetes személyek csatlakozását várjuk.
“Együtt a közös célért, gyermekeinkért!”
Aki egyetért az alapítvány céljaival és megteheti, kérjük támogassa pénz, sporteszköz, vagy egyéb adományával.

További tevékenységek
Önvédelem oktatás kiterjesztése az I.sz. Általános Iskolában. Örömmel számolhatok be arról, hogy 1991-ben, az általános iskola alsó tagozat részére elkészült oktatóanyag alapján az 1996-os évtől az önvédelem teret kapott az iskolai testnevelésben is. Jelenleg a siófoki I.sz. Vak Bottyán János Általános Iskola elsős testnevelés-tagozatos osztálya tanulja az alapokat. A visszhangok pozitívak, a résztvevők fejlődése, a visszajelzések a szülőktől minket igazolnak. Ma már szükséges, hogy a testnevelés keretein belül minimálisan heti 2×1 órában ÖNVÉDELMI ismereteket tanuljanak a diákok.

Végezetül itt szeretném megköszönni az iskola vezetőségének és Varga Attiláné Katika testnevelő tanítónőnek bizalmukat és támogatásukat.

Kálóczi József 5.dan