SHIHAN FURKÓ KÁLMÁN

Furkó Kálmán – Karate mester 8. Dan
A Magyar Kyokushin Karate Szervezet alapítója

 


 

“Ma is együtt edzek a tanítványaimmal. A sokrétű katonai kiképzés során végzett együttes gyakorlás ösztönzi a fiatalokat arra, hogy versenyezzenek velem, nemcsak a karatéban, hanem más sportok területén is. Mondják, hogy a karate életforma. Kezdetben csak külsőségeiben, de később az ember mindennapjaiban, hétköznapjaiban is ott van. Ekkor válik valóban – ahogy Sosai Oyama, a Kyokushin Karate alapítója mondta – életformává.”  


NÉVJEGY:

Születés ideje: 1947.01.02.
Születés helye: Nyírbátor
Iskolai végzettsége: Testnevelési Főiskola
Foglalkozása: nyugállományú ezredes
Sportág: Kyokushin Karate
Klub, város: Banzai Kyokushin Karate Kai, Szolnok
Családi állapota: nős
Gyermekei: Kálmán, Veronika (fia révén két unoka: Kálmán és Bence)

PÁLYAFUTÁS:

A Kyokushin Karate egyik hazai alapítója.
1968-ban kezdte meg a karate gyakorlását.
1978-ban 1. danra vizsgázott.
1979-ben részt vett a II. Nyílt Világbajnokságon Japánban.
1980-ban 2. danra vizsgázott, negyven ellenféllel küzdött meg.
1983-ban Sosai Oyama előtt Szolnokon sikeres vizsgát tett 3 danra, a vizsga során ötven ellenféllel kellett küzdeni.
Sosai Oyama meghívta a HONBU-ba, 1984-ben három hónapig Tokyóban az ő irányítása mellett edzett. Munkája, hozzáállása elismeréseként megkapta a 4. dant.
1989-ben Budapesten – az Európa Bajnokság megnyitóján – Sosai Oyama 5. dant adományozott részére.
1994-ben egy hónapot a HONBU-ban edz.
1998-ban megkapta a 6. dant. A Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, az Európai Karate Szervezet elnökségi tagja. 2001-ben vonult nyugállományba a Magyar Honvédségtől
A Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj parancsnokhelyettese, alezredes.
Tanítványai közül kerültek ki pl.: Bódi István, Borza József, Fodor Andrea, Karmazin György, Leskó Anna, Pékó Gábor, Szemán István, Telek Gyula, Tóth Csaba, akik ma már
nemzetközi viszonylatban is komoly sikereket elért neves, több danos versenyzők, mesterek.

ÁLMAI, VÁGYAI:

“Gyermekkori furkokalman.jpgálmaimnak még semmi köze nem volt a keleti harcművészetekhez. Apám sportra nevelt, de én nem sok hajlandóságot mutattam a sportra. Hetedikes lehettem, amikor egy iskolai felmérésen kiderült, hogy a súlylökés nekem nem nagyon megy. Ezért ahogy hazaértem, azonnal nekiláttam behozni a lemaradásomat, ebben apám is segített. Később a Testnevelési Főiskolára jelentkeztem, és itt dőlt el, hogy én sporttal foglalkozom majd a jövőben. Mint HM ösztöndíjas végeztem el a főiskolát, ahol judo szakosztály is működött. A hatvanas években itt már láttunk ízelítőt a keleti harcművészetekből. A főiskola végeztével mind többet foglalkoztam a judoval, majd a karatéval. Akkor ez még hazánkban újdonság volt, de Nyugat-Európában már létezett. Nekünk 1972-ben a Svédországban élő Mészáros Attila, akkor 2 danos mester hazalátogatása és bemutatója adott lendületet, és egy életre elköteleztem magam a Kyokushin Karate mellett.”

EREDMÉNYEK:

Kitüntetés:
1999. Szolnok Város Ezüst Pelikán Díja

FORRÁS: Megszállottak Klubja