SHIHAN H. COLLINS

Shihan_Collins1.jpgShihan Howard Collins Walesban született, és tizenöt évesen kezdett edzeni, amikor még a karate gyermekcipőben járt. Akkoriban még mit sem sejtett arról, az edzések milyen hatással lesznek élete hátralévő részére.
Az első napoktól kezdve folyamatosan fejlődött, mígnem a kyokushin egyik legmagasabb rangú képviselőjévé vált. Huszonegy évesen Japánba ment tanulni Sosai Oyamához, a kyokushin karate alapítójához. Két évet töltött ott. 3 danig jutott, s teljesítette a "100 emberes küzdelmet", ahol egymást követően, szünet nélkül száz emberrel kellett kétperces küzdelmet vívni. Sosai Oyama szerint ő volt az első, aki egy nap alatt teljesítette a feladatot.
Ezt követően 1972-ben a Japán Kyokushin Bajnokságon második lett egy olyan küzdelemben, amelyet addig egyetlen nem japán versenyző sem vívott. Versenyzőként volt brit és Európa-bajnok. Utoljára a második kyokushin bajnokságon versenyzett, ahol ötödik helyen végzett.

Szinte egész életében a kyokushint tanított, már pályája legelején is, amikor a legtöbb ember igyekezett megszabadulni még az instruktoroktól is. Japánban is tanított.Oktatói képességeinek köszönhetően a világ minden tájára eljutott, hogy megossza tudását és tapasztalatait azokkal, akik alig várták, hogy tanulhassanak.

Jelenleg tanácsadóként dolgozik, a karatéban szerzett tapasztalatait arra használja fel, hogy megtanítsa, a mindennapi életben hogyan tudunk összpontosítani és koncentrálni. Két könyvet írt, jelentetett meg, 1972-ben a The Kyokushin Knockdown, majd 1995-ben a The Absolute Karate című könyveket. Készített két videót is, az egyik a The Five Pinans of Kyokushin, a másik pedig a Kyokushin Kumite.

Shihan Howard Collins 7.danos mester jelenleg Svédországban él.

/Forrás: Shihan Howard Collins: SHODAN/