2009-11-19-20 EKO Technikai szeminárium

A szeminárium célja a Kyokushin karate gyakorlása, technikák és katák értelmezése felkészítési módszerek átadása, egymás jobb megismerése és beszélgetések a Kyokushinról

A szeminárium instruktorai voltak:

Shihan Keiji Sampei 7.Dan
Shihan Howard Collins 7.Dan
Shihan Furkó Kálmán 7.Dan
Shihan Juan Carlos Escalera 6.Dan
Shihan Cyril Andrews 6.Dan

A szemináriumra kb. 140 fő érkezett Európából.

Magyarországot, Shihan Furkó Kálmán és Shihan Karmazin György branch chief-ek képviselték.
Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a siófoki dojóból ketten is ott lehettünk a technikai továbbképzésen.

Csütörtökön és pénteken délelőtt 3, délután 2 edzésen vettünk részt.
A résztvevőket 5 csoportra osztották: 4. és magasabb danosok, 3.dan, 2.dan, 1.dan és 1.kyu.
Az instruktorok ötven percenként váltották egymást, körbe járva valamennyi csoportot, így mindegyikőjüktől tanulhattunk.

Shihan Sampei a légzés és a küzdelem kapcsolatát mutatta be, gyakoroltunk 4 féle légzéstechnikát, a Sanchin és a Tensho Katákat. A légzéstechnikák hatását partnerrel ellenőriztük. Shihan kiemelte, hogy a fiatalok az izmaikat erősítve és használva érvényesülnek, de a kor előrehaladásával az erő kevésbé lényeges, helyette a technikai tudás, a takarékos energiafelhasználás és a belső energiák mozgósítása válik fontosabbá.

Shihan Collins az alap védések önvédelmi alkalmazásait oktatta a nyilvánvaló alkalmazásoktól kezdve számos más, rejtett lehetőséget is bemutatva, majd a  következő edzésen a Pinan So-No Ni Kata bunkait tanultuk és gyakoroltuk.

Shihan Furkó Kálmán a rúgásokat és a rúgások lábbal való védéseit, majd a hatásos visszatámadásokat tanította. Kiemelte a páros kontakt technikák gyakorlásának fontosságát a küzdelemre való felkészülésben és a tűrőképesség kifejlesztésében. Kezdetben nehéz az ütések, rúgások által okozott fájdalmat elviselni, de idővel a test és a lélek megedződik és a fájdalom “eltűnik”. Később oktatta és elemezte a Saifa, Gekisai- Sho valamint a Kanku Katakat.
Jóleső érzés volt, hogy Shihan Furkó Kálmán 7.danos mesterünk személyében magyar instruktor is oktatta Európa sok részéből összegyűlt karatékákat.

Shihan Escalera a Sushiho, a Seipai és a Garyu Katákat értelmezte, pontosította és gyakoroltatta. A következő tréningen olyan kihon kombinációkat gyakoroltunk, melyek a magasabb vizsgákon, vagy a Katákban is szerepelnek. Shihan alaposan “megpörgette” a csapatot, de jó volt a hangulat.

Shihan Andrews speciális kombinációkat, nyújtó-lazító és erősítő gyakorlatokat tanított a tőle megszokott jó kedvvel.

Mindkét nap végén, befejezésként Shihan Sampei vezényletével, a szokásos hat lassú és húsz gyors ütemezésben a Kihon került végrehajtásra, melyeket 150 jodan mawashi geri KIA zárt.

Élményekkel, ismeretekkel és ismeretségekkel gazdagodva indultuk haza péntek délután.
Reméljük, hogy a tanultak nagy részét tovább tudjuk adni tanítványainknak.

Osu!

Sensei Kálóczi József
és Tamás László